AktualityHistóriaKultúra
Populárny článok

Pri Soche partizána sme si pripomenuli 80. výročie SNP

podcast
poradna

Zlaté Moravce nezabúdajú. V stredu 28. augusta 2024 sa na Námestí hrdinov pri Soche partizána uskutočnilo spomienkové stretnutie pri príležitosti 80. výročia Slovenského národného povstania (SNP).

Podujatie pripravilo Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s Mestským strediskom kultúry a športu, Základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Miestnym klubom vojenských výsadkárov SR.

Slávnosť začala o 15.00 hodine hymnou Slovenskej republiky. Medzi pozvanými hosťami bol poslanec NR SR Marian Kéry, poslanec NR SR Milan Garaj, prednostka Okresného úradu Zlaté Moravce Zita Koprdová a primátor Zlatých Moraviec Dušan Husár.

V úvode vystúpil so svojim prejavom Marian Kéry. V krátkosti zúčastneným ľuďom priblížil dejiny povstania vo všeobecnosti. „Význam povstania bol obrovský, že taký malý národ dokázal len druhýkrát vo svojej histórii povstať so zbraňou v ruke proti silnejšiemu nepriateľovi. Prvýkrát to boli Hurbanovi dobrovoľníci. SNP patrí medzi najväčšie povstania v Európe, do ktorého sa zapojilo viac ako 35 národov a národností. Bolo dôležité aj preto, že sa narušil nemecký front. Len vďaka tomuto povstaniu sme po skončení druhej svetovej vojny mohli byť zaradení medzi víťazov,“ povedal Kéry.

SNP sa dotklo priamo aj Zlatých Moraviec. Tieto dejiny bližšie rozobral vo svojom prejave regionálny historik Marian Tomajko. Po príhovoroch prišiel na rad kultúrny program. Vystúpil Detský folklórny súbor Zlatňanka. Po ich vystúpení sa zúčastnený dav presunul k Soche partizána. Účastníci stretnutia sa k pomníku uklonili a položili k nemu na znak úcty kvetinové vence.

SNP v Zlatých Moravciach

Slovenské národné povstanie sa priamo dotklo aj Zlatých Moraviec. K prvým bojom na území nášho mesta došlo 31. augusta 1944 na Beňadickej ceste, dnes ulica SNP. Skupina povstalcov tu narazila na nemeckých vojakov, medzi ktorými sa strhol intenzívny boj.

Počas povstania sa u nás viackrát preliala krv. Mesto sa postupne izolovalo od okolia. Zlaté Moravce boli spoločne s celým okresom od Nemcov oslobodené až 30. marca 1945.

Peter Klimant


5
1
obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Neprehliadnite
Close
Back to top button